blog 2

Je bent gescheiden van je ex-partner, de vader of moeder van je kinderen.
Dat betekent niet dat jullie ook zijn gescheiden als ouders. Het gezamenlijke ouderschap blijft altijd bestaan. En juist dat kan voor spanningen en ruzies zorgen.

Juist die spanningen en ruzies hebben consequenties voor de kinderen. Je kind wil zich bij allebei de ouders even veilig en gehoor voelen. Het risico bestaat dat je kind de schuld van de echtscheiding bij zichzelf legt, regressieverschijnselen gaat vertonen zoals weer opnieuw bedplassen , zich in de steek voelt gelaten door een of beide ouders, of als het al wat ouder is, vaker buitenshuis bij en/of met vriendjes zal verblijven

Hoe kun je er nu samen voorzorgen dat de opvoeding van de kinderen zo soepel mogelijk voor hun maar ook voor jullie verloopt.

Waarom mogen ze bij mama niet snoepen en bij papa wel? Bij papa gaan ze altijd op een vast tijd naar bed en mama kan dat nog wel eens verschillen?

Voor ouders kunnen dit soort verschillen in opvoeden leiden tot discussies en meningsverschillen.

Maar weet dat dat helemaal niet nodig is. Jullie kinderen zijn heef flexibel en weten goed dat er verschillen in opvoeden zijn tussen papa en mama. Dat was voor de scheiding namelijk ook al zo, alleen wordt het nu wat extra uitvergroot.

Maar er geen punt van naar de ander, accepteer dat er verschillen zijn. Daardoor zul je merken dat het ook voor de kinderen geen punt van discussie meer zal zijn.

Ga met elkaar in gesprek zodat je weet welke waarden en normen voor de ander belangrijk zijn en die je kinderen mee wilt geven. Maak hiervan een top drie en wissel deze aan elkaar uit.
Daardoor weet je van elkaar wat de ander belangrijk vindt en vullen jullie elkaar prachtig aan!

Breng jij je kind naar de andere ouder en sta jij kolkend van woede voor de deur?
Dan kun je er donder op zeggen dat de overdracht niet heel erg prettig zal verlopen. Natuurlijk voor jezelf al niet prettig, maar denk je eens in hoe dat voor je kind moet zijn. Alweer ruziënde ouders, waarom kunnen ze nou nooit eens gewoon met elkaar praten.
Spreek met jezelf dan het volgende af: de volgende keer sta ik niet kolkend van woede voor de deur, maar zorg ik ervoor dat ik rustig en neutraal blijf. Hierdoor zal voor iedereen de overdracht rustiger verlopen en blijft het fijne manier om samen de nieuwe situatie te beginnen en/of af te sluiten.

Praat niet negatief over de andere ouder in het bijzijn van je kinderen. Ook niet ergens anders, kinderen hebben er altijd last van. Je kind is loyaal naar beide ouders. Je kind bestaat ten slotte voor de helft uit zijn vader en moeder. Je kind houdt echt van allebei zijn ouders. Zorg er samen voor dat dit ook kan, zodat je kind zonder te hoeven kiezen van allebei zijn ouders kan en mag houden

Is je kind bij jou en wil het graag af en toe de andere ouder bellen of bezoeken?
Maak hier over afspraken. Is het kind wat jonger, dan kunnen jullie misschien vaste afspraken maken over tijdstippen waarop contact gezocht kan worden.
Is het kind wat ouder dan kan het misschien al zelfstandig naar de andere ouder toe fietsen of bellen.
Ga hierover samen met je kind in gesprek zodat je weet wat hij/zij prettig vindt.

Vindt je het nog lastig om er alleen uit te komen of zou je het fijn vinden hier eens met iemand over te praten?
Neem dan gerust contact op dan kunnen we samen kijken wat ik voor je kan betekenen.

Veel succes met deze tips en wie weet spreken we elkaar snel een keer!

Wat goed van je!
Er zijn zóveel mensen die gaan scheiden.
Vind je het niet pittig om met deze doelgroep te werken?

Dit zijn maar een aantal van de opmerkingen die ik kreeg toen ik vertelde dat ik een nieuwe opleiding ging doen.
De opleiding Succesvol Scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Nederland.

Al heel lang voelde ik dat ik wilde werken met kinderen in echtscheidingssituaties. Het is heel belangrijk is dat er een plek is waar kinderen hun verhaal kunnen doen en waar ik ze door het hele echtscheidingsproces heen kan begeleiden. Maar ik miste de tools, de opleiding om ook de ouders goed te kunnen begeleiden en coachen. Ouders en kinderen zijn in deze situatie namelijk niet los van elkaar te zien.

Tijdens mijn werkzaamheden op een advocatenkantoor vond ik dat er vaak werd gesproken OVER de kinderen maar niet MET de kinderen. Het zinnetje, in het belang van de kinderen, doet bij mij de nekharen rechtovereind staan. Want vaak gaat het niet over het belang van het kind, maar over het belang van de ouder. Wanneer je als ouder leert dit te zien én weet hoe je ermee aan de slag kunt gaan zul je merken dat dit grote invloed heeft op de kinderen.


En wat ga ik je dan leren?
* ik leer je hoe jij je emoties kunt reguleren en controleren, zodat je niet weer in die eeuwige strijd belandt;
* ik leer je zo te communiceren dat jij en je ex dezelfde taal gaan spreken en elkaar dus beter gaan begrijpen;
* ik leer je hoe je een compromis kunt sluiten, want je kunt nu eenmaal niet altijd gelijk krijgen of winnen. Scheiden is nu eenmaal geen wedstrijd.

Ben jij die ouder:

* die twijfelt of je het goed doet?

Door samen met jullie te gaan onderzoeken of dat ook echt zo is kan ik jullie:
Geruststellen, je doet het heel goed en je stelt het belang van je kind voorop
of
Laten zien waar het probleem zit, wat de effecten zijn van een echtscheiding bij kinderen en hoe je kind dat laat zien in zijn gedrag ( of juist niet laat zien) en wat we er aan kunnen doen.

* die het moeilijk vindt om je kind alleen op te voeden? Heb je twijfels over of je het allemaal goed doet en maakt het je onzeker?

Samen met jou ga ik onderzoeken wie jij bent als ouder en waar jij voor staat. Zo ontdekken we wat jij belangrijk vindt voor je kind en hoe je dat vorm kunt geven in je opvoeding.

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou en je kind(eren) kan betekenen?

Laat het me weten!

blog 1